Glavni / Krvarenje

Još jedan korak

Tekst: Anna Bratchikova 20. srpnja 2017

"Ovih dana" općenito je neugodno razdoblje, i ako bi se nekako moglo drugačije shvatiti da već jeste ili ste još uvijek fiziološki spremni imati djecu, u potpunosti bismo im odustali. Ali život je nepravedan i zato iz mjeseca u mjesec moramo prolaziti kroz paklene muke i podnositi svakakve neugodne stvari. Kako se ne biste osjećali usamljeno, identificirali smo 15 stvari koje svaka djevojka mora proći „ovih dana“.

Sve se zaprlja

Na primjer, kad odete u toalet, a zatim ustanete i shvatite da je cijeli poklopac crven. OMG! Što bi moglo biti neugodnije? Možda samo ako se dogodi negdje daleko ili kad ćete sjediti na stolici. Brr-r.

Ruke na laktu u krvi

Dobro, dobro, ne do lakta, ali prsti su ti točno u krvi kad moraš dobiti tampon ili promijeniti jastučiće. Obično izgleda kao da ste upravo glumili videozapis s ritualnom žrtvom, a nije jasno jeste li vi ili ste žrtvovali...

Torba nema uvijek rezervni jastučić

A ovo je strašno! Gotovo prava katastrofa - morate se posuditi od prijatelja ili omotati cijeli kilometar toaletnog papira na ruci i koristiti ga umjesto obloge, nadajući se da je to dovoljno dok ne dođete do kuće. A obično to nije dovoljno. Znate, vaša majka i baka to su radile, oh, ako su znale da se dvadeset godina kasnije, neće se puno toga promijeniti...

Brtve se vječno klize

I čini se kao da ju je točno zalijepila, kako se moglo dogoditi da je stala sa strane i zabila se za nogu, a vi ste opet procurili ?! Je li to poznato? Vjerujte mi, ovo je svima poznato. Možete je maziti čak i noktima - ona će ionako kliznuti, pa se ponizite i trpite dalje :(

Krvni ugrušci plaše

Da, u stanju smo izdržati kontinuirano krvarenje najmanje 5 dana u tjednu i ostati živi. Kladim se da ne može svaki supermen? I zasigurno niti jedan nadčovjek ne može podnijeti vid ne samo tekuće krvi, već i cijelih ugrušaka koji izlaze iznutra. Užas horor užas.

Tampon i tampon se mogu zaboraviti

Ne, ne primjenjivati ​​- ukloniti nakon nanošenja. A ako živite ne sami, već s momkom ili prijateljima - u tome je cijeli problem. Pa čak i ako živite s roditeljima - to je također čitav problem. Skleroza se naglo pojavi i nakon tuširanja jednostavno zaboravite izbaciti brtvu. Dobro je ako je nađete kasnije, ali ako ste momak, tata ili susjed. Ups!

U srcu mi krv teče niz noge

O da, izgleda da ste upravo ubili svog najgoreg neprijatelja i pokušavate mu oprati krv. Posvuda je - na nogama, na rukama, na dnu snježno bijele kade. Kao, znate, "Osvetio sam smrt svojoj voljenoj i sada ću kraljevati do starosti, čim operem krv svih grešnika i nevjernika." Općenito, da, tin je, a svi to trpe.

Donje rublje mora biti bačeno

Da, oprali ste ga i da, namočili ste ga prije toga, i da, koristili ste sve pudere i balzame, radili ste sve po pravilima, ali još uvijek se nije oprao. Pa dobro, ne uzrujavaj se - vrijeme je za kupovinu!

Raspoloženje se neprestano mijenja

Znate, ovo je iz serije "Ne idi, ne diši, možeš tiho treptati!?". Čini se da razumijemo da nismo ovaj tjedan, ali ne možemo si pomoći. Ovdje bi svi razumjeli da se u takvim trenucima trebamo samo zagrliti i požaliti... Sob.

Želudac stalno boli

A on povlači i eksplodira s oštrom boli, ah i općenito je sve strašno i, kladimo se da ste se sad toga sjetili i zaplakali. Ovo je također čest problem svih djevojaka - jastučić za grijanje koji će vam pomoći i nekoliko tableta protiv bolova za užinu.

Tijekom razdoblja izgledate kao lik iz MIB-a

Naravno, ne nosite pogrebna crna odijela (nadamo se), ali svijetli su vam odjeća tjedan dana uvučeni u drugi kut ormara, a sve crno puze na svjetlo. I crne traperice postaju vrhunac programa, jer samo ako naglo procuri, neće biti vidljive mrlje.

Tjelesna aktivnost mora se odgoditi do boljih vremena.

Prvo, boli, i drugo, neugodno je, i treće, sve se izlijeva iz vas, poput kante. Već šutimo o činjenici da u prvih par dana ne želim ni hodati - bilo koji korak izaziva jaka krvarenja i jastučiće treba mijenjati gotovo svakih sat vremena.

Neugodno je kupiti tampone i jastučiće

Ispričamo vam tajnu - ne brinite za sve. A prodavača nije briga, a žena s djetetom ne brine ispred vas, a momak u redu ne brine za vas, a još više što baku nije stalo na kraju reda, kad probušite paket jastučića na šalteru. Oni su svi ljudi, jedna vas polovica razumije, a druga ne brine, pa ne brinite, u ovom trenutku nemaju neugodne misli.

Kihanje se ne preporučuje

Bez komentara. To je samo bez komentara.

Jedite stalno

Pa, možda ne cijelo vrijeme, ali dva dana prije menstruacije, zhor vas napada i možete pojesti ne samo cijeli sadržaj hladnjaka, već i sam hladnjak. Čak počneš jesti nešto što nisi prije jeo, a tek nakon par dana shvatiš zašto si pukao. Zbogom, zbogom lik...

10 stvari koje sve djevojke rade tijekom menstruacije

Kladimo se da ćete se prepoznati u jednoj od točaka.

  Ponekad je do posljednjeg trenutka teško shvatiti što se zapravo događa: ili vas trbuh samo boli i želite ići u toalet, ili se razdoblja približavaju. Ako je stvarno mjesečno, tada za nekoliko sati u ovom stanju možete doživjeti cijeli spektar ljudskih emocija: od ogorčenosti prema cijelom svijetu do apsolutne sreće zbog slike s mačkama i obrnuto. I tako nekoliko puta.

A ponekad potpuno glupe (u stvari) stvari dovode do suza. Na primjer, kada otkrijete da se vaša serija prestala prikazivati, a planirali ste je gledati navečer.

Ujutro idete u kupaonicu poput pingvina, jer se tijekom noći u polaganju stvorilo cijelo jezero. I najvažnije - donesite ga u kupaonicu bez gubitaka.

Kad napustiš tuš i namjeravaš se odjenuti, još par kapi krvi padne na pod. Stoga se morate odijevati u mini maratonskom modu.

Kad idete u toalet, brtvu ili tampon sakrijte u rukav. Tako da to sigurno niko nije vidio.

Voda u WC-u mora se nekoliko puta isprati, jer u njoj ostaju male kapi krvi.

No, najintrigantnije je kad negdje sjednete i mislite da li ste curili ili ste se samo znojili. Stoga, uvijek kada ustanete, morate nekoga pitati je li sve u vašim leđima čisto. Jer ako ne, onda je ovo katastrofa.

Stoga, kad ustanete, stolicu uvijek provjerite na mrlje. A ponekad čak stavite kardigan ili nešto drugo na stolac da biste bili sigurni da ga sigurno igrate.

Za vrijeme menstruacije, pokušate nositi tamno dno, tako da u slučaju da nema uočljivih mjesta.

A kad vam se menstruacija napokon završi, kako mislite, opet s radošću obučete prekrasno donje rublje. Ali menstruacija počinje iznova, jer još nije gotova.

Sve o menstruaciji: 25 odgovora na glupa i sramotna pitanja

Sigurno ste razmišljali o tome, ali bilo vam je neugodno pitati.

1. Je li moguće zatrudnjeti tijekom menstruacije?

Da. Najčešće se prozor plodnosti (tzv. Razdoblje kada je začeće najvjerojatnije) javlja 10-14. Dana ciklusa. Ali ponekad - čak i s redovitim ciklusom - može se nepredvidivo pomaknuti. Vrijeme „plodnog prozora“ u menstrualnom ciklusu: dnevne procjene iz prospektivne studije. Dakle, ostaje rizik da zatrudnite čak i za vrijeme menstruacije.

2. Ako vas boli želudac - to je normalno?

Ne. Menstruacija može biti neugodna, ali ta nelagoda često ne utječe na kvalitetu života. Štoviše, bol se može smanjiti.

Ali ako konvulzije i obilno krvarenje postanu stvarno iscrpljujuće, to je alarmantan signal. Možda je uzrok Menorrhagia Zašto je moje razdoblje tako teško? - takozvani poremećaji menstruacije, koji su praćeni pretjeranim izlučivanjem.

Ako primijetite da ima više krvi nego inače, a grčevi postaju bolniji, svakako se konzultirajte s ginekologom kako biste isključili hormonalni neuspjeh, fibroide maternice, poremećaje cirkulacije i druge moguće bolesti.

3. Je li moguće baviti se sportom tijekom menstruacije?

Moguće je, pa čak i potrebno. Prema nekim informacijama, Uloga vježbe u liječenju menstrualnih poremećaja: dokazi, fizičke vježbe - posebno aerobne (hodanje, trčanje, plivanje, zumba, pilates, joga) i istezanje - mogu smanjiti bol uzrokovanu grčevima maternice.

Međutim, napominjemo da je važno osluškivati ​​potrebe tijela. Ako osjećate slabost i bol koji odvraćaju od svake želje da radite naporno, bolje je odustati od treninga, prebaciti svoj naporan rad i umjesto toga otići na ginekolog na savjet.

4. Je li moguće plivati ​​tijekom menstruacije u otvorenim lokvama i bazenima? Što ako nešto stigne tamo??

Ako koristite tampone, rizici su minimalni. Plivajte do zdravlja.

Ova se preporuka odnosi čak i na slučajeve kada se morski psi nalaze u vašem omiljenom rezervoaru. Životni haker već je napisao: ne postoji niti jedan potvrđeni slučaj kada bi grabežljivac napao plivača tijekom menstruacije.

Općenito, morski psi iz nekog razloga više vole loviti muškarce.

5. Je li istina da menstruacija prestaje u vodi??

Ne. I kad plivate, a kad se opustite u kadi, maternica se i dalje steže, a menstruacija se nastavlja.

Jedina nijansa je da voda blokira protok krvi. Zbog toga se čini da se tijekom vodenih postupaka oslobađa manje krvi. Ali čim odete na (uvjetno) obalu, sva krv nakupljena tijekom plovidbe požurit će na izlaz i menstruacija će se nastaviti kao i obično.

6. Koliko dugo može nositi bris??

Liječnici preporučuju bris toksičnog šoka sindrom svakih 4-8 sati.

Ali postoji izuzetno rijetka, ali vrlo opasna komplikacija povezana s produljenom uporabom sredstava za higijenu. Ovo je toksični šok. To je uzrokovano bakterijama koje normalno žive na koži. Ponekad prodiru u vlakna brisa i tamo se brzo množe, istodobno ispuštajući ogromnu količinu toksina. Posljedica toga je jaka intoksikacija, ponekad čak i kobna.

Ako se točno ne sjećate kad vam je promijenjen bris, ali počnete se osjećati kao u prvim danima gripe (groznica, zimica, slabost, glavobolja, mučnina), hitno nazovite hitnu pomoć.

7. Može li se tampon izgubiti unutra? Na primjer, padaju u maternicu?

Isključeno. Vagina nije tako duboka kao što možda izgleda: njegova dužina, čak i u uzbuđenom stanju, ne prelazi 17-18 cm. Kad nešto uđe, nekako se nasloni na izuzetno usko područje - grlić maternice.

Cerviks je zaštitna barijera koja ne dopušta ništa suvišno: ni strane bakterije, niti mehaničke čestice. Uključujući, naravno, i tampon. Jednostavno nema kamo proći.

8. Koliko krvi treba otpustiti tijekom menstruacije?

U prosjeku, Periodi - 30–70 ml (2–5 žlica) za cijelo menstruacijsko razdoblje - nije važno da li traju tri dana ili tjedno.

9. gubim više krvi! Vrlo je opasno?

Ovisi o tome što više znači. Ako ova riječ znači volumen nešto više od 4 žlice, onda je to općenito normalno. Činjenica je da menstrualna tekućina nije samo krv. Uključuje i koliko krvi gubite u svom razdoblju? također čestice sluznice maternice.

Koncept "normalnog volumena menstrualne tekućine" varira u prilično širokom rasponu. Osim toga, svaka je menstruacija individualna: ponekad je manje pražnjenja, ponekad više. Stoga, ako ne osjetite bolne grčeve, mučninu, jaku slabost ili druge neobične simptome, vjerojatno ste dobro.

Zaista opasni gubitak krvi je rijedak. Ali budite spremni konzultirati ginekologa što je prije moguće:

 • Krv natapa jedan ili više jastučića (tampona) na sat nekoliko sati.
 • Za sprječavanje curenja morate koristiti dvostruku zaštitu: bris i jastučić u isto vrijeme.
 • Krvarenje traje više od 7 dana.
 • Menstruacija je toliko bolna da morate mijenjati planove.
 • Menstruaciju prati snažna slabost, umor, vrtoglavica i drugi znakovi gubitka krvi..

10. Je li normalno da se ugrušci ističu?

Da. Ugrušci su čestice sluznice maternice koja se odbacuje tijekom menstruacije. Ako njihov promjer nije veći od 2–2,5 cm, ne možete brinuti.

Ako ima više ugrušaka, svakako se obratite ginekologu. Takav iscjedak često se javlja kod cista, polipa, fibroida maternice. Potrebno je utvrditi njihov uzrok i, prema rezultatima, podvrgnuti liječenju.

11. Ako je test pokazao trudnoću, a zatim je otišla krv - ovo je pobačaj?

 • Dvije pruge bile su greška. To se događa ako ste, na primjer, prekršili upute i dozvolili da test ostane u mokraći duže nego što je preporučeno. Ili je test istekao.
 • Imate povišenu razinu korionskog gonadotropina (on se naziva HCG ili hCG). U pravilu, razina ovog hormona raste tijekom trudnoće, a to je standardna ispitivanja koja pokazuju drugu traku. Međutim, u nekim slučajevima se hCG može povećati zbog ne-trudnoće. Na primjer, zbog uzimanja lijekova za neplodnost. Ili zbog zdravstvenih problema: često hCG raste s cistama i tumorima jajnika, nekim bubrežnim bolestima, infekcijama mokraćnog sustava i tako dalje..
 • Stvarno ste imali rani pobačaj. Najčešće se to događa kada u oplođenom jajašcu postoje kromosomske nepravilnosti i maternica odbaci fetalno jaje ubrzo nakon implantacije. Prema statističkim podacima s pobačaja Američkog udruženja trudnica, 50–75% svih pobačaja odnosi se na ovaj rani oblik.

Bilo kako bilo, ako je test pokazao dvije trake, a menstruacija uskoro započela, potrebno je vidjeti ginekologa. Samo liječnik može utvrditi zašto se to dogodilo i isključiti moguće opasne prekršaje.

12. Ako menstruacija ne dođe, to je trudnoća?

U većini slučajeva, ako ste zdravi i seksualno aktivni, da. Menstruacija koja ne stigne na vrijeme jasan je razlog za kupnju testa i savjetovanje s ginekologom.

Međutim, ponekad preskakanje menstruacije nema nikakve veze s trudnoćom. Razlog kašnjenja mogu biti različiti čimbenici: od hormonalnih poremećaja do promjene vremenskih zona, nedostatka hranjivih sastojaka ili stresa. Ipak, vrijedi se posavjetovati s ginekologom.

13. A ako dođe menstruacija, to definitivno nije trudnoća?

Skoro sigurno. Ako ste počeli ispuštati uobičajeni volumen, niste trudni. Jesam li trudna? Najčešća pitanja o ranoj trudnoći.

Važno je napomenuti da oko 25-30% žena u ranoj trudnoći promatra stvaranje mrlja. Njihovi uzroci mogu biti vrlo različiti: od potpuno normalnog krvarenja implantacije do infekcije u razvoju.

Međutim, zbuniti ih s pravom menstruacijom gotovo je nemoguće: previše su blagi i kratkotrajni.

14. Kako treba mirisati menstruacija?

Normalno - ništa. Preciznije, ne biste trebali osjetiti neku posebnu aromu dok ne počnete posebno njušiti. A kad započnete, osjetit ćete samo metalni miris krvi uz laganu primjesu vaginalnog jantara.

Snažan, oštar, opipljiv miris Zašto mi razdoblje miriše? često govori o infekciji. Stoga, nemojte ga pokušati jednostavno prikriti - svakako se savjetujte s ginekologom!

I svakako trebate ići liječniku ako uz neobično jak miris primijetite:

 • Označite žuto ili zeleno.
 • Menstruacija je bolnija nego inače..
 • Bol i nelagoda u želucu i / ili zdjelici.
 • Povećanje temperature.

Takvi simptomi jasno pokazuju da se upala razvija negdje unutra..

15. Normalno je da menstruacija kašlje i nedostatak daha?

Umjesto toga, ovo je jedna od mogućnosti norme. Menstruacija je popraćena smanjenjem razine ženskog hormona estrogena, a manjak utječe na rad pluća promjene plućne funkcije u odnosu na menstrualni ciklus kod žena s cističnom fibrozom. Kao rezultat toga, može se pojaviti kašalj i lagana kratkoća daha, koji prolaze zajedno s menstruacijom.

16. Početak menstruacije može se odrediti glasom?

Studija iz 2011. godine otkrila pružaju li ženski glasovi vjerojatnost ovulacije? Važnost režima uzorkovanja da se tijekom menstruacije kod žena opažaju značajne promjene u karakteristikama glasa. Općenito govoreći: prije ovulacije ženski "vokali" postaju veći i melodičniji, brzina govora se povećava, a s vremenom se smanjuju mjesečni vremenski tempo i tempo. Neke mlade dame imaju toliku mjeru da to postaje očito čak i neispavanim ušima..

17. Je li istina da s PMS-om žene postaju nervozne i nepredvidive?

Umjesto toga, impulzivnije. Na primjer, utvrđeno je da je ponašanje kod potrošnje žena osjetljivo na menstrualni ciklus, da žene prije menstruacije troše više novca i vrše neobavezne kupovine. To je zbog činjenice da mlade žene doživljavaju fizičku nelagodu i traže načine kako se osjećati bolje. Prekomjerno impulzivno šoping - jedan od njih.

18. Tijekom menstruacije postaju glupi?

Hormonska fluktuacija doista može narušiti pamćenje i koncentraciju barem nekih Ne, razdoblje mozga zapravo nije stvar žena. Fizička nelagoda također igra ulogu: doživljava nelagodu u maternici, žene se odvlače, brže se umiru, postaju manje usredotočene. Ali govoriti o smanjenju mentalnih sposobnosti u ovom je slučaju isto što i pretpostaviti da ljudi postanu glupi tijekom prehlade.

19. Je li moguće bojati kosu tijekom menstruacije?

Postoji ideja da hormonalne fluktuacije tijekom menstruacije nekako mijenjaju svojstva kose, zbog čega boja ne ide dobro. No, profesionalni frizeri to ne potvrđuju sa Mitovima o boji kose za istinu o 6. Rezultat bojenja ne ovisi o danu ciklusa, stoga ponesite ljepotu kad želite.

20. I ekstenzije trepavica?

Limenka. Menstruacija ne mijenja svojstva kose, pa će postupak lijepljenja "ekstenzija" na cilija biti potpuno isti kao i bilo kojeg drugog dana ciklusa.

21. Kažu da ne morate tijekom zubara ići na stomatologa ili na depilaciju jer će to biti bolnije. To je istina?

Da, ali samo dijelom. Doista, prag boli mijenja percepciju boli tijekom faza menstrualnog ciklusa kod žena s kroničnom boli. ovisno o fazi ciklusa. Tjedan dana prije menstruacije smanjuje se. To znači da će vam se zubni tretman ili, recimo, shugaring, činiti neugodnijim nego inače.

Ali nakon završetka menstruacije, pa sve do ovulacije, prag boli, naprotiv, raste. Stoga je vrijedno propisati sve bolne postupke za ta razdoblja.

22. Je li moguće uzimati testove za vrijeme menstruacije?

Mnogo toga ovisi o kakvoj se analizi radi..

Na primjer, razina hemoglobina tijekom gubitka krvi prirodno se smanjuje, pa će njegovo mjerenje tijekom menstruacije biti pogreška. Suprotno tome, razina kolesterola je viša u menstrualnom ciklusu koji utječe na razinu kolesterola tijekom menstruacije nego prije i poslije njih. Ako uzimate lijekove protiv bolova, oni mogu utjecati i na rezultate testa..

Stoga, ako je moguće, odložite pretrage krvi i urina dok menstruacija ne završi. Ako je analiza hitna, svakako se posavjetujte s liječnikom kako bi on dešifrirao rezultate, prilagođavajući fazu ciklusa.

23. Je li moguće staviti vaginalne čepiće za vrijeme menstruacije?

Možete se kladiti. Ali mora se imati na umu da krvarenje može isprati lijek prije nego što uopće djeluje. To znači da će se učinkovitost liječenja smanjiti. Ova se situacija obično propisuje u uputama za određene supozitorije..

Svijeće su u većini slučajeva propisane tečajem koji se ne smije prekidati. Stoga postoje dva rješenja problema:

 • Započnite tečaj na takav način da ga dovršite prije početka menstruacije. Na primjer, ako su vaše svijeće dizajnirane za 10 dana primjene, tečaj bi trebao započeti najkasnije 11-13 dana prije planiranog početka razdoblja.
 • Koristite svijeće otporne na ispiranje. Takve supozitorije su prilično rijetke i koštaju više od "kolega koji se peru". Pitajte svog ginekologa koji od njih preferirati..

24. Je li moguće nazvati razdoblje u pravo vrijeme?

Općenito, da. Najefikasniji način je započeti s uzimanjem kontracepcijskih pilula u ciklusu koji prethodi željenom datumu. U tom slučaju menstruacija počinje za dan ili dva nakon što otkažete tabletu.

Drugi načini uzrokovanja menstruacije uključuju razne fizičke metode. Na primjer, možete se toplo kupati ili se seksati. Međutim, učinkovitost takvih metoda mnogo je manja. I u svakom slučaju, oni se apsolutno ne mogu koristiti ako sumnjate na trudnoću.

25. Što piti ili jesti da biste odgodili menstruaciju?

Ni hrana ni piće ne utječu na razdoblje početka menstruacije. Ako želite odgoditi mjesečnicu, pomoći će vam samo hormonalni lijekovi, posebno kontracepcijske pilule. Menstruacija neće doći dok ne prestanete uzimati.

Smiješne slike o menstruaciji nasmijat će vas čak i u "ovih dana"

Kritični dani... Možda ne možete zamisliti najgore stanje. Bol, slabost, nervoza. A najgore je što se sve ovo ponavlja iz mjeseca u mjesec. Oh bogovi, tko je ovo izmislio? Je li stvarno nemoguće stvoriti ženu savršeniju?

Unatoč svim patnjama koje kritični dani donose, puno se šale stvorilo na njihovu temu. Gledajući ove slike, možete se čak i nasmijati toj neugodnoj pojavi..

Kad momak pokušava razgovarati s vama tijekom mjesečnice, pokušavajući ne izazivati ​​iritaciju:

Ja: * pokušati svoj izgled donijeti na najbolji mogući način *

Približno se taj proces događa tijekom menstruacije:

Ova sličnost nešto pojašnjava...

Ako se brtva klizne negdje u krivom smjeru:

Kad kihnete tokom mjesečnice:

Još jedna opcija za kihanje:

Momak: "Prestani se žaliti i plakati, to je samo utjecaj tvojih razdoblja".

Ja: "Hooray, napokon ova zabava, možeš se opustiti do kraja".

Ulazim u lekciju: "Mogu li izaći?"

Učitelj: "Ali zašto vam treba torba?"

Ja: "Doista vam treba detaljno objašnjenje?"

"Moja omiljena mitska stvorenja su sretne žene iz reklame za brtve":

Prijatelji: "Menstruaciju shvaćate previše ozbiljno".

Kad imate "ovih dana", a on nekako ne diše tako:

Kad se pokušate pretvarati da je sve u redu:

12 stripova o tome kako su teške djevojke ovih dana

Ljudi, dušu smo stavili na Bright Side. Hvala ti za,
da otkrijete ovu ljepotu. Hvala na inspiraciji i goosebumps..
Pridružite nam se na Facebooku i VK-u

6 godina - toliko vremena, u prosjeku, za život svih žena prođe "ovih" dana. Kako vam ne bi pokvarili raspoloženje tako dugo vremena zbog problema i neugodnosti koje uzrokuju, bolje je tretirati ih s humorom, a istovremeno pogledati situaciju izvana. Na primjer, smijati se kako se slika djevojke u „ovim“ danima u oglašavanju vrlo razlikuje od stvarnosti. Ili kako izgledaju ogromni noćni jastučići u usporedbi s uobičajenim: čini se da se umjesto zračnog madraca mogu koristiti u bazenu.

Kako izgleda menstruacija?

Vjerojatno ste tinejdžerka i zato vas zanima kako izgleda prva menstruacija na fotografiji. Uostalom, u stvari, prva menstruacija, za svaku djevojku, prilično je značajan, ponekad i dugo očekivani događaj. Ovaj fenomen ukazuje na to da ste postali žena, i to ne jednostavna, već žena sposobna za najodgovorniji i najvažniji cilj - majčinstvo. To je ujedno i signal da se vaše tijelo postupno priprema za pubertet.
Kod nekih djevojaka prva menstruacija je bezbolna i izgleda kao iscjedak tamno smeđe ili blago oskudne boje, dok kod drugih, uoči, doživljavaju prilično neugodne senzacije: nervozu, pospanost, stanje lutnje (slično oticanju) tijela. Ponekad prvu menstruaciju prate mučnina ili čak crijevni nemir, glavobolja i grčevi u trbuhu, koji se mogu ukloniti samo jakim lijekovima protiv bolova (iako ponekad pomaže da ovu bol podnesete gustim valjkom koji je potrebno stegnuti između želuca i koljena), možete pribjeći i ledenu pomoć, smjestivši je na kratko hladna "jastuk za grijanje" na donjem dijelu trbuha.
Smećkast iscjedak može biti tijekom dana pojave prve menstruacije, ili drugog dana može izgledati kao uobičajeni tamnocrveni iscjedak.
Svi članci na stranici "Kako to izgleda..."

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni.

dobar dan.
Mogu li vam postaviti pitanje ?
Moja kćer nema menstruaciju već 12 godina. Ona brine da je već imaju prijatelji, ali ona nema..
Možete li reći da je loše normalno ili dobro))
Hvala unaprijed))

da se ne brinem, došao sam sa 13 godina!

Ne brini. Došao sam u 13. Sasvim neočekivano. Da budem iskren, neka uživa u danima bez ms, ovo je vrlo nezgodno i ne sasvim ugodno

Imam i 13

Moje razdoblje je počelo u gotovo 16 godina, tako da ne brinite :)

Ne brinite, počeo sam danas, neka ne brine svi drugačije)

Moje razdoblje je počelo sa 12 godina..

Pozdrav, ja se zovem Alyona, imam 11 godina. Moja razdoblja će početi uskoro i jako sam uzbuđena. Recite mi, bar ne boli.?

Alena ne brini, nije jako bolno i ne moraš se samo brinuti, sve će biti u redu, uvjeravam vas)))))

Pozdrav Alena! Imam 12 godina, moja razdoblja su počela danas. I ne boli. Trebate samo pratiti higijenu i sve će biti u redu.

Draga Lizochka, onda nisi trudna, a ovo je glavna stvar.

Znate li da oni koji imaju kritične dane počinju od 12-16, te noge obično imaju duge noge i lijepu figuru, jer ženskom tijelu trebalo je više vremena da se pripremi za majčinstvo. pa je čak i dobro...

Počeo sam primjećivati ​​bijelu sluz na svom donjem rublju. Što je?

To je leucorrheea. Obično dolaze 1,5-2 godine prije menstruacije. imam iste.

Ova se sluz naziva trbuhom. Ja sam je također imala, znači da ćete uskoro imati menstruaciju..

Ova žena je mazala sve od sebe u menstrualnoj krvi, i zato - foto

Ova švedska blogerica, blago rečeno, iznenadila je mrežu svojom fotografijom na kojoj joj lice i prsa upijaju menstrualnu krv. Maxine Byork živi na Baliju i već je dugo poznata po svojim provokativnim postovima..

Žena sebe pozicionira kao naturiste i jogiju, u većini svojih snimaka je gola i redovito se dotiče teme masturbacije, feminizma i moći svemira.

Ali čak je i njezine vjerne pretplatnike osramotila jedan od njenih posljednjih postova u kojem je pokazala kako se razmazuje u krvi menstruacije.

„Danas, nakon vrlo produktivnog i mega-zabavnog dana, došao sam kući prepun emocija, jer sam ostavio po strani sve što više nisam htio raditi.

Sjeo sam, duboko udahnuo i odjednom sam osjetio neodoljivu želju da se pokrijem svojom životinjskom ženskom tekućinom. Dakle, bez razmišljanja zašto i zašto, upravo sam to i učinio.

Trljala sam ga po cijelom tijelu, a onda sam se počela ljubiti gola po travi u svom vrtu, sva prekrivena menstrualnom krvlju. Udahnuo je miris zemlje i mnogo plakao. U isto vrijeme od sreće i tuge. A onda se počela smijati. ".

U komentarima ispod posta, pretplatnici Maxine izrazili su različita mišljenja: neki su bili neugodni, činili su odvratnim i izrazili su zabrinutost zbog mentalnog stanja blogera, dok su drugi nadahnuli to, odlučivši da je svatko slobodan raditi što želi.

"Želim pokazati da ljudi trebaju slušati svoje srce i činiti ono što smatraju ispravnim za sebe. Želim pokazati kako živim, tako da su ljudi nadahnuti da žive onako kako žele. Ne pokušavam nikoga promijeniti. Budi svoj! A loši komentari da sam mentalno bolestan ne štete. Možda. Ali onda je to sjajno stanje! " - Byork je objasnio svoj položaj.

Krvava priča: kako su se žene nosile s menstruacijom

Ljudi iz antike, od Mezopotamije do Rima, pridržavali su se jednog pristupa opisivanju menstruacije. Da budem precizan - potpuna tišina. Tijekom 4 tisuće godina zabilježene povijesti u desetak različitih kultura, ljudi nisu ostavili gotovo nikakve podatke o tome kako su se žene uspjele nositi s neugodnostima.

Za početak, menstruacija u antici i sada je nešto drugačija pojava. Prije svega, jer je stabilan ciklus vjerojatnost rijetkost nego norma. Loša prehrana i nedostatak vitamina doveli su do hormonalne neravnoteže, a to je zauzvrat dovelo do poremećaja menstrualnog ciklusa. Menstruacija bi se mogla potpuno zaustaviti ako je žena jako iscrpljena.

Tamponi i drevni Egipat

Vrlo često na internetu možete naći izjavu da su tamponi bili poznati drevnim Egipćanima. U ovom kontekstu spominje se i Hipokrat, "otac medicine", koji je navodno spomenuo male drvene štapove umotane u meko posteljinu koje su žene umetnule u vaginu..

Doktorica Helen King, koja je svoju povijest posvetila proučavanju menstruacije dugi niz godina, tvrdi da originalni citat Hipokrata nikada nije pronađen, te da se mit široko koristio u reklamnim kampanjama poznatih brendova - proizvođača proizvoda za osobnu njegu za žene.

Isto vrijedi i za navode o tamponima u starom Egiptu i Grčkoj. No, dokazi da su ih Rimljani pričvrstili na platneni podligakulum - pamučne jastučiće na koje je upijao - postoje.

Srednji vijek

Ako odgovorite na pitanje vrlo kratko, što su žene radile do 19. stoljeća tijekom menstruacije, odgovor će biti sljedeći: ništa. Većina europskih žena nije nosila donje rublje, pa nije bilo nigdje za popravljanje tkanine.

Međutim, bilo je i izuzetaka. Alternativna metoda za bogate bili su krpe jastučići, koji su se pričvrstili između nogu pomoću posebnog pojasa koji je bio pričvršćen oko struka. Na primjer, znamo da je Elizabeta I, kraljica Engleske, posjedovala tri pojasa od crne svile.

"Civilizirani" pristup njihovoj higijeni uključivao je i komade tkiva koji su gurnuti u vaginu kako bi zaustavili krvarenje. Ali većina žena jednostavno dopušta da krv teče prirodnim putem. To, izgleda, prema zapisima, nikoga nije iznenadilo.

Laura Klosterman Kidd, stručnjakinja za ovo pitanje, proučila je 17 ženskih dnevnika i pisma savjeta što spakirati na putovanju. Nije upoznala niti jedan spomen predmeta koji bi barem mogli nekako olakšati život ženi u ovom razdoblju..

Ništa se nije promijenilo. Njemački liječnik napisao je 1899. godine: "Apsolutno je odvratno krvariti po majici i nositi ga od četiri do osam dana, to lako može dovesti do infekcije".

Da, neke su žene koristile "menstrualno tkivo", ali većina žena nije mogla priuštiti tako skupo zadovoljstvo..

Istodobno, ženama je „ovih dana“, primjerice, bilo zabranjeno raditi u tvornicama, posebno tvornicama hrane - vjerovalo se da mogu „otrovati“ proizvode.

Djevojke s menstruacijskim slikama

U slučaju raka, ginekolog-endokrinolog Tamilla Mammadova objašnjava kako pravilno koristiti higijenske proizvode (uključujući menstrualnu šalicu), te govori o tome kako PMS može dovesti do depresije.

Tamilla Mammadova

Ginekolog-endokrinolog / liječnik na ultrazvuku

1) Snažna bol tijekom menstruacije - prigoda da se posavjetuje s liječnikom

Oštra bol često se javlja kod neiskrenih djevojčica. Nakon porođaja menstruacija obično postaje manje bolna, to je zbog promjene u anatomiji unutarnjih genitalnih organa (položaj tijela u odnosu na cerviks se mijenja ili, na primjer, tijekom trudnoće, savijanje maternice mijenja oblik i veličinu). Drugi čest uzrok boli je endometrioza, kada stanice unutarnjeg sloja stijenke maternice rastu izvan nje..

Ako su vam mjesečnice bolne, smanjite radnu sposobnost i pogoršajte kvalitetu života, obratite se liječniku - on će odrediti taktiku liječenja.

Smatra se da se predispozicija za bol prenosi genetski. Ali to je nedokazana činjenica..

2) Anestetici se mogu piti u bilo kojem trenutku nakon početka menstruacije - učinak će u svakom slučaju biti

Mnoge djevojke vjeruju da se prije početka menstruacije treba piti anestetički lijek, jer u protivnom neće biti učinka od njih. Ne baš. Nesteroidni protuupalni lijekovi standardno se koriste za ublažavanje boli tijekom menstruacije. Ako pijete tabletu nakon nekog vremena nakon početka menstruacije, dobit ćete puni analgetski učinak.

3) Tampone treba mijenjati svakih 4-6 sati

Uz pravilnu upotrebu brisa (odabrali ste pravu veličinu i redovito ga mijenjali) nema opasnosti za zdravlje žena. Treba ih mijenjati svakih 4-6 sati, ali, naravno, sve ovisi o broju menstrualnog protoka (moguće je i češće). Postoje i noćni tamponi, ali u stvari se ne razlikuju od običnih i pružaju pouzdaniju zaštitu noću. Nema kontraindikacija za njihovu upotrebu.

4) Prilikom odabira brtvila ne usredotočite se na cijenu, već na sastav

Brtve nemaju mnogo prednosti u odnosu na tampone. Sve se radi o udobnosti. Neke žene kategorički ne mogu koristiti tampone - neugodne su ili ih čak boli. Brtve koriste i djevojke koje nisu seksualno aktivne..

Treba ih mijenjati svakih 4-6 sati, ovisno o obilju izlučevina. Nedostaci ovih sredstava za higijenu su „efekt staklenika“ zbog čvrstog prianjanja u perineum i nedostatka cirkulacije zraka, iritacije, pa čak i alergijskih reakcija. Morate se fokusirati ne na cijenu, već prije svega na sastav: prirodni materijali (pamuk), najmanje mirisa i mirisa..

Usput, sada dermatolozi ne preporučuju upotrebu dnevnih jastučića, jer mogu izazvati alergijske reakcije i dermatitis na koži vanjskih genitalija.

5) Menstrualna čaša - alternativa jastučićima i tamponima

Menstrualna čaša je spremnik medicinskog silikona koji se ubacuje u rodnicu i skuplja iscjedak tijekom menstruacije. Mnogi ne znaju za postojanje ovog proizvoda za osobnu njegu, iako su prvi pokušaji razvoja i korištenja napravljeni u 19. stoljeću (naravno, ti se uređaji mnogo puta razlikuju od modernih).

Menstrualna čaša ima niz prednosti u odnosu na tampone i jastučiće: ekonomičnost (jedna šalica uz pravilnu njegu može trajati i do 10 godina!), Vrijeme provedeno u vagini - do 12 sati (za razliku od tampona i jastučića, koje je potrebno češće mijenjati) i ekološka prijatnost.

6) Glavna stvar je odabrati pravu veličinu menstrualne šalice

Web stranice proizvođača imaju detaljne upute o tome kako odrediti duljinu vagine i sami odabrati veličinu zdjelice. Činjenica je da svaki proizvođač ima svoj raspon veličina, ovdje nema univerzalne sheme. Osim toga, zdjele su vrlo mekane i otporne. Prvi su iznutra manje uočljivi, ali ih je teže izdvojiti. Imajte na umu da prvi put možda nećete moći ući i izvaditi šalicu, ali naviknut ćete se. Savjetujem vam da pokušate koristiti šalicu prije početka menstruacije - tako ćete odrediti sebi najpovoljniji položaj za njeno uvođenje.

Važno je pravilno skladištiti ovaj higijenski proizvod (u vrećici od tkiva) i pravodobno ga tretirati prije upotrebe i nakon menstruacije.

Nakon uklanjanja pladnja, mora se isprati pod hladnom vodom, a zatim, naravno, ponovo staviti. Mjesečno se usta treba sterilizirati u vrućoj vodi 3-5 minuta ili koristiti posebne tablete za sterilizaciju.

Ako ste ispravno odabrali veličinu zdjele, možete je koristiti noću i mirno spavati.

7) Menstrualne šalice imaju kontraindikacije

Šalice za menstruaciju ne mogu se koristiti ženama s prolapsom zidova vagine i zdjeličnih organa (šalica neće ostati u vagini), kao i djevicama. Neki proizvođači opovrgavaju drugu točku, ali ne preporučujem oslanjanje na ove tvrdnje - možete oštetiti himen.

8) Obratite pažnju na boju iscjedaka nekoliko dana prije i nakon menstruacije

Tijekom menstruacije, iscjedak može imati jednu boju - crvenu. Ali drugačija nijansa, ovisno o intenzitetu krvarenja, je normalna. Na iscjedak morate obratiti pažnju nekoliko dana prije i nakon menstruacije: tamno mrlje ovih dana mogu biti jedan od znakova endometrioze.

9) Seks tijekom menstruacije je nepoželjan

Seksanje je moguće, ali nepoželjno. To može dovesti do pojačanog krvarenja i povećanog rizika od infekcija. Moguće je zatrudnjeti tijekom menstruacije, opisani su takvi slučajevi, ali su prilično rijetki i mogu biti povezani s nepravilnim menstrualnim ciklusom.

10) Prekomjerno pražnjenje tijekom ovulacije je norma

Tijekom ovulacije povećava se količina sluzi u grliću maternice, zahvaljujući tome se otvara i spremna je pustiti spermu u materničnu šupljinu. Stoga je prisutnost obilnijeg pražnjenja tijekom ovog razdoblja norma. Promjena boje, mirisa, prirode iscjedaka (bili su normalni, ali postali vrlo tekući ili natečeni), pojava svrbeža, peckanja, nelagode u vagini i na području vanjskih spolnih organa prigoda je za savjetovanje s liječnikom.

11) Ciste, oštra promjena tjelesne težine, letovi, bolest štitnjače - dio razloga zbog kojih menstruacija može prestati

Menstrualni ciklus je vrlo krhak mehanizam, postoji puno razloga koji mogu dovesti do njegovog neispravnosti.

To su funkcionalne ciste na jajnicima, stres, dugi letovi, promjene tjelesne težine (i oboje, nagli porast kilograma i gubitak težine uslijed iscrpljujuće prehrane).

Hormonski poremećaji (sindrom policističnih jajnika, visoki prolaktin, bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde), patologija maternice (česte curettage, infekcije), tumori mozga dovode do prestanka menstruacije..

12) Menstruacija nakon porođaja započinje nekoliko mjeseci nakon završetka dojenja

U prosjeku, ciklus se obnavlja u roku od nekoliko mjeseci nakon završetka dojenja. Ali sve pojedinačno. To ovisi o trajanju dojenja i fiziološkim karakteristikama žene.

13) Normalno, menstruacija ne bi smjela trajati duže od 7-8 dana, dok količina izgubljene krvi u tom razdoblju ne smije biti veća od 80 ml

Budući da je problematično izmjeriti količinu izgubljene krvi (usput, to se može učiniti uz pomoć menstrualnih čašica), postoje posebni upitnici koji vam omogućuju da odredite količinu gubitka krvi. Objavljuju se u specijaliziranim časopisima za ginekologe, na mreži nema izravnih veza s njima. Na recepciji možete zamoliti ginekologa da obavi pregled. U pravilu se postavljaju sljedeća pitanja: probudite li se noću kako biste mijenjali higijenske proizvode, postoje li ugrušci, za koji period traje jedan higijenski proizvod, mijenja li se vaš način života u danima menstruacije itd..

Ovo je vrlo važno, jer prekomjerna razdoblja ne mogu samo dovesti do kronične anemije, značajno smanjiti kvalitetu života žene, već također biti znak ozbiljnih ženskih bolesti (fibroidi maternice, endometrioza, hiperplazija endometrija).

14) Ne preporučuje se uzimati vruću kupku tijekom menstruacije

Ne preporučuje se uzimati vruću kupku - samo tuš. Topla voda može proširiti krvne žile i dovesti do pojačanog krvarenja (a to nije u potpunosti higijenski).

Usput, vjeruje se da tijekom menstruacije, alkohol također pridonosi vazodilataciji i povećanom krvarenju, ali to je nedokazano. U malim količinama možete uzimati alkohol.

15) Pojava osipa na koži prije i za vrijeme menstruacije nije patologija

U kritičnim danima i PMS, razina hormona estrogena i progesterona varira. Puno je progesterona, malo estrogena - odatle su svi simptomi: bol u prsima, povećani apetit.

Zadržavanje tekućine tijekom ovog razdoblja može dovesti do debljanja. Norma - ne više od 2-3 kg. Tijekom menstruacije jedite frakcijski, u malim obrocima.

Zbog preuređenja hormonalne pozadine i pretjeranog djelovanja androgena, na koži se mogu pojaviti osipi. To nije patologija, ali oni se mogu spriječiti propisivanjem kombiniranih oralnih kontraceptiva.

16) PMS može dovesti do depresije

PMS je složen skup simptoma koji se pojavljuju zbog fluktuacija razine spolnih hormona. Odnosno, ovo stanje je daleko od mita! PMS se može očitovati različitim simptomima: edemom, nježnošću mliječnih žlijezda i razdražljivošću te čak teškom depresijom.

Teški PMS, koji dovodi do nevolje i depresije, naziva se i predmenstrualni disforični poremećaj. Njegov obvezni uvjet je ciklična manifestacija simptoma: 5-10 dana prije menstruacije i završetak s trenutkom kada se pojave.

Još jedno značajno svojstvo: PMS je karakterističan samo za ovulacijske cikluse i, ako iz nekog razloga nema ovulacije, tada PMS nije izražen.

17) Prosječno vrijeme ciklusa je 21-38 dana

Normalno trajanje menstrualnog ciklusa kod zdrave žene je 21-38 dana. Ali postoje pacijenti s pravilnim, ali dugim ciklusom, na primjer, 40-42 dana. Je li to patologija? Općenito je prihvaćeno da ako je ciklus dug, ali istodobno ovulacijski, onda je to varijanta norme za određenog pacijenta.

Ako je ženski ciklus stabilno nepravilan, menstruacija joj dolazi nekoliko puta mjesečno - to nije pravilo i morate se obratiti liječniku.

18) Dozvoljena kolebanja menstrualnog ciklusa - +/- 2 dana

Dešava se da djevojčino razdoblje dođe kao sat, ali ovaj put je došlo do neuspjeha. Ali strani autori kažu da je kašnjenje do 20 dana u bolesnika s redovitim ciklusom normalna opcija. Razloga za to može biti mnogo, a najčešći su stres, promjena vremenskih uvjeta i teški fizički napor..

Ali mogu postojati i drugi razlozi - ciste na jajnicima, hormonalni poremećaji, uzimanje lijekova. Moj savjet: ako menstruacija nije stigla na vrijeme, pričekajte 7 dana i obratite se svom ginekologu. Ako na pozadini kašnjenja imate i druge pritužbe - vaginalni iscjedak, bol u trbuhu - morate što prije kontaktirati ginekologa..

19) Ne isključujte sport tijekom kritičnih dana

Sve ovisi o dobrobiti žene i intenzitetu menstrualnog krvarenja.

Bolje je isključiti veliko opterećenje snage na lumbalnom dijelu teretane, podizanje utega može povećati krvarenje, ali istezanje ili joga prema posebnom programu, naprotiv, oslobodit će stresa.

20) Ciklus djevojčica nije "sinkroniziran"

Postoji mišljenje da je za djevojke koje dugo vremena provode zajedno ciklus sinkroniziran. Je li to mit ili slučajnost! Nema znanstvenih dokaza za to..